Είναι ευχή όλων να μην συμβούν ξανά οι καταστροφικές πλημμύρες, που κατ’ επανάληψη έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις και καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή του Κόμματος, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της Λαμίας και την έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Επειδή όμως η πολιτική δεν χτίζεται με ευχές αλλά με ορθολογικές αποφάσεις και με δεδομένο το γεγονός ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν ήδη φανερώσει τη μεγάλη επικινδυνότητα τους για ανθρώπους και υποδομές, δεν είναι πια απλώς απαραίτητο να δοθεί μια τελεσίδικη λύση στο επαναλαμβανόμενο πρόβλημα των πλημμυρών του Σπερχειού ποταμού, είναι επιτακτική ανάγκη.
Οι εύλογες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των κατοίκων του Κόμματος, στις οποίες άλλωστε έχουμε κατά το πρόσφατο παρελθόν αναφερθεί, φανερώνουν τον μεγάλο προβληματισμό τους για το ενδεχόμενο της επανάληψης αντίστοιχων καταστροφικών φαινομένων. Οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι έχουν κατ’ επανάληψη πληρώσει το βαρύ τίμημα της αδιαφορίας και των ημίμετρων που αποδεδειγμένα πια δεν έχουν ανακουφίσει το πρόβλημα αλλά και οι κινητοποιήσεις τους δεν αποτελούν απλώς μια παρένθεση στην πολιτική καθημερινότητα των αρμοδίων παραγόντων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Είναι μια πραγματική και δύσκολη κατάσταση η οποία απαιτεί τη λύση της. Τι θα μπορούσε να γίνει; Σίγουρα η κατασκευή έργων για την ανάσχεση των πλημμυρών, η δημιουργία ταμιευτήρων για την εκτροπή και αποθήκευση των υδάτων κατά το χρόνο που σημειώνεται η μέγιστη πλημμυρική παροχή και η κατασκευή φραγμάτων στους μεγάλους χειμάρρους της περιοχής (Βίστριζα, Ξεριά, Ρουστιανίτη κλπ.). Θα πρέπει επίσης να ελεγχθεί αυστηρά η ανεξέλεγκτη πρακτική απόθεσης επιβλαβών ρυπαντικών φορτίων τα οποία αφενός εναποθέτουν σκουπίδια στην κοίτη απορροής και αφετέρου επιβαρύνουν το οικοσύστημα του Σπερχειού με ανυπολόγιστες συνέπειες. Αυτονόητο είναι δε, πως οι ελεγκτικές αρχές θα πρέπει να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους για την παράνομη αμμοληψία, τις τυχόν αυθαίρετες καταπατήσεις κλπ.
Ο Σπερχειός θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εξαιρετικό αναπτυξιακό εργαλείο για τη Φθιώτιδα, ικανό να αυξήσει το οικονομικό και τουριστικό προϊόν της περιοχής. Για να γίνει αυτό πραγματικότητα, πρέπει να καθοριστεί το επιθυμητό μοντέλο ανάπτυξης μετά βεβαίως από σχετική διαβούλευση με την κοινωνία. Η αειφορία, η οικολογική βιωσιμότητα, ο πολιτισμός, η υγεία και τελικά η ποιότητα της ζωής των ανθρώπων μπορεί να επηρεαστεί θετικά από την ορθολογική αξιοποίηση του Σπερχειού. Σταχυολογώντας μερικές μόνο από τις ρεαλιστικές προτάσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το μοχλό για την ανάπτυξή του, αναφέρουμε την εκπαιδευτική και επιστημονική αξιοποίηση του υδροβιότοπου στο Δέλτα του ποταμού, τα υπέροχα πλατανοδάση του που μπορούν να συνδυαστούν με τον ιαματικό και θρησκευτικό τουρισμό, τη δημιουργία γεωργικών και παραδοσιακών προϊόντων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης. Από το εγχείρημα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η σύνδεση του ιστορικού τριγώνου της περιοχής, Θερμοπύλες – Αλαμάνα – Γοργοπόταμος, καθιστώντας τον Σπερχειό το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην ιστορία και ορισμένες εξειδικευμένες μορφές τουρισμού, όπως ο συνεδριακός, ο εποχικός, ο νεανικός τουρισμός, ο τουρισμός άθλησης, υγείας κλπ. Αυτό που απαιτείται είναι για τη βιώσιμη ανάπτυξη του Σπερχειού είναι ένα επιχειρησιακό σχέδιο μακράς πνοής, παρακολουθούμενο επιστημονικά, καινοτόμο και απαλλαγμένο από τις συνήθεις μικροπολιτικές αγκυλώσεις των τελευταίων χρόνων.
Όταν η πολιτική αποτυχία είναι επαναλαμβανόμενη παύει να είναι αποτυχία καθόσον έχει μετουσιωθεί σε πολιτική ανεπάρκεια. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολιτικά αλλά και πολιτειακά ανεπίτρεπτο να γίνουμε και πάλι μάρτυρες καταστροφικών συνεπειών μιας ακόμα πλημμύρας. Στο πρόβλημα πρέπει επιτέλους να μπει μια τελεία! Είναι επίσης ανεπίτρεπτο να μην ενεργήσουμε άμεσα προς την αναπτυξιακή προοπτική του Σπερχειού ποταμού η οποία θα ενισχύσει την οικονομία του τόπου μας. Οι προτάσεις υπάρχουν, δυστυχώς όμως εκλείπει η πολιτική βούληση. Ας μην αφήσουμε λοιπόν την τύχη και πολιτική ανεπάρκεια να καθορίζει τις ζωές, τις περιουσίες και το μέλλον μας. Είναι στο χέρι μας.