Χωριό Κόμμα , ήμουνα νιος και γέρασα…

Με αφορμή τη χθεσινή συγκέντρωση των κατοίκων του χωριού Κόμμα και την ακόλουθη πορεία τους προς τον χώρο της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας ήρθαν στο νου μου τα λόγια της μάνας μου, που από 5 χρονών παιδάκι την θυμάμαι* να λέει καμία μέρα θα ακούσουμε τις καμπάνες και θα πρέπει να εκκενώσουμε το χωριό γιατί θα σπάσει το ποτάμι.

*( Για τους μη γνωρίζοντες η μητέρα μου κατάγεται από το χωριό Κόμμα και οι παππούδες ζουν ακόμα εκεί )

Το ποτάμι βέβαια έσπαγε σχεδόν κάθε χειμώνα και οι ζημιές που προκαλούσε , εκτεταμένες μεν , ήταν υλικές τις πιο πολλές φορές .

Η ιστορία αυτή, στα δικά μου αυτιά ηχεί σχεδόν 35 χρόνια μέχρι που ήρθε ο δρόμος ( Ε65 ) και τα προβλήματα μεγάλωσαν και ο κόσμος κινδύνευσε να πνιγεί μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Συμπερασματικά οδηγούμαστε στο γεγονός ότι τόσα χρόνια όχι μόνο δεν έχουν γίνει εργασίες για να εξαλείψουν τα πλημμυρικά φαινόμενα αλλά πλέον η κατάσταση είναι ένα στάδιο πριν θρηνήσουμε θύματα.

Εύχομαι να μην γίνει αλλά “τον λύκο τον βλέπουμε, τον ντορό χαλεύουμε ;”

Αρμόδια αρχή για να λύσει το πρόβλημα είναι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και προσωπικά ο περιφερειάρχης κος Σπανός. Σε αυτό το πρόσωπο συγκεντρώνονται όλες οι ευθύνες.

Ποιες ευθύνες όμως; Για να μην είμαι ούτε άδικος , ούτε μηδενιστής, το έργο του οδικού άξονα Ε65 που κλιμάκωσε το, εδώ και δεκαετίες, πρόβλημα είναι έργο κεντρικής Διοίκησης και όχι της Περιφέρειας Στερεάς. Τι θα έπρεπε να πράξει όμως η Περιφέρεια Στερεάς από την στιγμή που δεν έχουν κυλήσει όλα ομαλά με την κατασκευή του υπεραπαραίτητου έργου;

  • Πρώτα από όλα να στέκεται κάθε στιγμή στο πλάι των πολιτών που πλήττονται, όχι από φυσικό φαινόμενο αλλά, από προφανείς παραλείψεις που οδήγησαν σε αυτή την έκταση των πλημμυρών.
  • Να αναλάβει να τρέξει ταχύτατα την διαδικασία των αποζημιώσεων, για τις οποίες οι κάτοικοι λένε πως μέχρι και σήμερα δεν έχουν καταβληθεί.
  • Να έχει ασκήσει ήδη κάθε μορφής πίεση προς το Υπουργείο Υποδομών ώστε το ζήτημα να περάσει στο επόμενο κεφάλαιο, αυτό της αποκατάστασης του προβλήματος άπαξ και διαπαντός. Με ολοκληρωτική λύση και όχι μπάλωμα.
  • Να έχει ήδη ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμα ενάντια στην εταιρία κατασκευής του έργου Ε65 γιατί πολύ απλά εκείνη είναι υπεύθυνη για την καταστροφή που έχουν υποστεί οι κάτοικοι , οι επιχειρήσεις και ο πρωτογενής τομέας.

Αντί αυτών των προφανών κατά την άποψή μου κινήσεων το μόνο που βλέπουμε είναι αναλγησία, αδιαφορία, αποποίηση και μετάθεση ευθυνών και σύγκρουση συμφερόντων για αυτόν τον κόσμο που τελικά τι ζητάει; Να του λύσεις το πρόβλημα που «εσύ» (με την ευρεία έννοια της πολιτείας) του δημιούργησες γιατί κινδυνεύει η ζωή του.

Είναι δυνατόν εν έτη 2022 να ζεις καθημερινά με τον φόβο μην βρέξει ; Γιατί άμα βρέξει που θα τρέξω να σωθώ ; Πως θα σώσω την περιουσία μου και το βιός μου; Όλη αυτή η θλιβερή πνευματική διαδικασία πως επηρεάζει την ποιότητα ζωής των πολιτών, ακόμα κι αν τελικά δεν βρέξει…

Κυρίες και κύριοι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας είστε υπόλογοι για όλα τα παραπάνω.

Εχθές δεν ήταν εκεί κανένας και καμιά σας.

Εχθές δεν περίσσευε κανείς σας να δώσει το παρόν για αυτούς τους ανθρώπους που, χωρίς να ευθύνονται, τους βάζετε να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά μόνοι τους.

       Δράστε σήμερα…

Αύριο θα είναι αργά…