Ο τουρισμός ως αφετηρία της ανάπτυξης.

Η Φθιώτιδα με την πολύ μεγάλη ακτογραμμή της και το εκτενέστατο παραλιακό της μέτωπο θα μπορούσε να αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους καλοκαιρινούς τουριστικούς προορισμούς. Η διαχείριση όμως αυτού του εξαιρετικού τουριστικού αποθέματος, το οποίο μάλιστα παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρουσες γεωγραφικές εναλλαγές υψηλού αισθητικού κάλους, δυστυχώς παραμένει ασθενική έως ανύπαρκτη εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης β’ βαθμού δεν έχει γίνει απολύτως καμία σημαντική προσπάθεια, ούτε καν σε επίπεδο συζήτησης, προκειμένου να τοποθετηθεί η Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας στον τουριστικό χάρτη, με σοβαρότητα και με ένα ολοκληρωμένο και αποδοτικό σχέδιο.

Στο πλαίσιο λοιπόν του δημόσιου διαλόγου, θα πρέπει ενδεχομένως να διερευνηθούν οι δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης του τόπου μας και να καταρτιστεί ένα ρεαλιστικό σχέδιο δράσης για να πάρει μπροστά επιτέλους η αναπτυξιακή πορεία της Φθιώτιδας. Ένα από τα σημαντικότερα σημεία εκκίνησης ενός τέτοιου σκεπτικού δε θα μπορούσε να είναι άλλο από τη διερεύνηση της δυνατότητας προσέγγισης θαλάσσιου τουρισμού μέσου και υψηλού εισοδήματος σε λιμένες όπως αυτός του Αγίου Κωνσταντίνου. Η δυνατότητα προσέλκυσης κρουαζιερόπλοιων στον εν λόγω λιμένα θα μπορούσε να συνδυαστεί και με άλλες μορφές τουριστικών προϊόντων, όπως ο ιαματικός τουρισμός, ο ιστορικός τουρισμός με επισκέψεις σε σημεία όπως η Θερμοπύλες κλπ., ο γαστρονομικός αλλά και ο οικολογικός τουρισμός. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας τουριστικής δραστηριότητας θα έχει άμεσα και πολλαπλά οφέλη για τον Άγιο Κωνσταντίνο αλλά και για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καμένων Βούρλων καθόσον με τη δημιουργία προστιθέμενης τουριστικής αξίας θα ενδυναμωθούν όλοι οι οικονομικοί και κοινωνικοί κλάδοι του τόπου αυτού.

Η διεθνής κουλτούρα και νοοτροπία του τουρισμού έχει να κάνει με την εμπειρία του ταξιδιού ως μια ολοκληρωμένη εντύπωση που προκύπτει όχι μόνο από το ίδιο το ταξίδι αλλά και με το τι βίωσε, έμαθε, γεύτηκε κλπ. ο τουρίστας. Υπό αυτή την οπτική λοιπόν, αν ο λιμένας του Αγίου Κωνσταντίνου καταφέρει να προσελκύσει τον υψηλού επιπέδου τουρίστα, στη συνέχεια ολόκληρη η Φθιώτιδα έχει τη δυνατότητα να του προσφέρει μια πολύ μεγάλη ποικιλία εμπειριών η οποία θα κάνει το ταξίδι του ενδιαφέρον. Από τον Εθνικό Δρυμό της Οίτης μέχρι το Δέλτα του Σπερχειού ποταμού κι από την Ιστορία μέχρι τον Σύγχρονο Πολιτισμό. Όμως, τουρισμός χωρίς υποδομές δεν γίνεται τις οποίες όμως δυστυχώς η περιοχή μας δεν διαθέτει. Είναι λοιπόν τεράστια και αποκλειστική η ευθύνη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την  τραγική έλλειψη υποδομών που εδώ και χρόνια θα μπορούσαν να έχουν τονώσει την τουριστική οικονομία. Επειδή όμως η απόδοση των ευθυνών δεν δημιουργεί υποδομές αλλά μόνο πολιτικές αντιπαραθέσεις, η προσωπική μου πεποίθηση είναι πως έχει έρθει πια η στιγμή να αφήσουμε πίσω μας το κακό παρελθόν και τον κακό εαυτό μας και να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους θέση. Υπάρχει μεγάλο τουριστικό προϊόν στο νομό Φθιώτιδας το οποίο όμως παραμένει ανεκμετάλλευτο. Είμαστε εδώ για να διώξουμε από τον πολιτικό σχεδιασμό όλα εκείνα που φρενάρουν την ανάπτυξη του τόπου μας και να θέσουμε τις βάσεις πάνω στις οποίες θα χτιστεί το μέλλον που επιθυμούμε και που τελικά μας αξίζει. Κι επειδή το σχέδιο αυτό πρέπει να έχει μια αρχή, η ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος, όπως ήδη αναφέρθηκε πιο πάνω, αποτελεί για εμένα την αφετηρία των πολιτικών μου σκέψεων. Διότι η ανάπτυξη ποτέ δεν έρχεται μόνη της, πρέπει να δουλέψουμε γι’ αυτή με σοβαρότητα στη βάση ενός ρεαλιστικού σχεδίου.