Θεματικό Πάρκο Φθιώτιδας – Μια βιώσιμη πρόταση ανάπτυξης

Ως υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με το συνδυασμό «Στερεά Περιφέρεια» του Κώστα Μαρκόπουλου, καταθέτω δημόσια την πρότασή μου για τη δημιουργία Θεματικού Πάρκου στη Φθιώτιδα, το οποίο θεωρώ ότι θα αποτελέσει έναν από τους ισχυρότερους μοχλούς ανάπτυξης για την περιοχή μας και θα εξηγήσω αναλυτικά το πώς θα γίνει αυτό.

Παίρνουμε την ιστορία από το χρόνο που παρελθόντος και τη φέρνουμε στο σήμερα κάνοντάς την ένα ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο για το αύριο!

Όλοι μας ακούμε διαρκώς για το περίφημο τρίγωνο «Θερμοπύλες – Αλαμάνα – Γοργοπόταμος», το οποίο υπάρχει ως εξαγγελία για την εκμετάλλευσή του από την Τοπική Αυτοδιοίκηση εδώ και δεκαετίες. Όμως τελικά φαίνεται ότι παραμένει απλώς μια εξαγγελία χωρίς να έχει γίνει κάτι και χωρίς να μπορεί να ξεφύγει από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας που καθιστούν αυτά τα τρία ιστορικά σημεία δύσκολα στην εκμετάλλευσή τους. Όμως, ενώ η ιστορική τους αξία υπάρχει και είναι αδιαμφισβήτητη, δεν έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα να την αξιοποιήσουμε προς όφελος της Φθιώτιδας και των πολιτών της. Πρέπει εδώ να επισημάνω το γεγονός ότι η ιστορική αξία τους δεν σημαίνει πως είναι «εγκλωβισμένη» αποκλειστικά και μόνο στο γεωγραφικό μέρος στο οποίο διαδραματίστηκαν τα γεγονότα αυτά. Ακριβώς αυτό είναι και το σημείο στο οποίο πρέπει να σταθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικότερα η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που διαθέτει τους κατάλληλους πόρους για να αξιοποιήσει το ιστορικό κεφάλαιο του τόπου μας. Και πώς θα γίνει αυτό;

Τα θεματικά πάρκα είναι εγκαταστάσεις εξειδικευμένης και ειδικής τουριστικής υποδομής τα οποία οργανώνονται και αξιοποιούνται γύρω από ένα κεντρικό θέμα, στην περίπτωσή μας βέβαια τα θέματα αυτά θα μπορούσαν να είναι περισσότερα. Μέσα από το Θεματικό Πάρκο το οποίο προτείνω ως αυτοδιοικητική πρόταση, θα μπορέσουμε επιτέλους να κάνουμε πραγματικότητα αυτό που χρόνια συζητάμε, να δημιουργήσουμε την υποδομή εκείνη μέσα από την οποία θα καταφέρουμε να μεταφέρουμε στους επισκέπτες της Φθιώτιδας την ιστορία της περιοχής μας, τον πολιτισμό μας αλλά και την ιδιαίτερη ομορφιά που διαθέτει ο τόπος μας. Θα ζωντανέψουμε τις Θερμοπύλες στα μάτια των τουριστών που θα επισκεφτούν το Θεματικό Πάρκο, αλλά και την Αλαμάνα και τον Γοργοπόταμο ενδεχομένως. Η αρχή όμως πρέπει να γίνει με τις Θερμοπύλες, η οποία άλλωστε διαθέτει ήδη ένα brand name με παγκόσμια απήχηση. Με τη δημιουργία ενός ολόκληρου κόσμου που θα είναι κατανοητός από τους επισκέπτες κάθε ηλικιακής ομάδας, η μάχη των Θερμοπυλών θα «μεταφερθεί» από τον αρχαιολογικό της χώρο μέσα στις εγκαταστάσεις του Θεματικού Πάρκου. Θα πάρουμε δηλαδή την ιστορία από το παρελθόν και θα τη φέρουμε στο σήμερα κάνοντάς την ένα ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο για το αύριο. Μια δημιουργική δύναμη που την ίδια στιγμή, θα αποτελέσει πηγή εκπαίδευσης, διαπαιδαγώγησης αλλά ψυχαγωγίας για τους συμπολίτες μας από ολόκληρη την Ελλάδα που θα την επισκεφτούν αλλά και από τουρίστες από το εξωτερικό μιας και το Θεματικό Πάρκο θα αποτελέσει ένα σημαντικό προϊόν για τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο και θα το εντάξουν στα προγράμματά τους. Η Μάχη των Θερμοπυλών θα ξαναζωντανέψει και με άλλα λόγια, θα φέρουμε το σημαντικό ιστορικό προϊόν του τόπου μας στο επιχειρηματικό σημείο που θέλουμε, χωρίς να δεσμευόμαστε ούτε από τη γραφειοκρατία αλλά ούτε κι από τις όποιες αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Τα πλεονεκτήματα για τη Φθιώτιδα θα είναι πολλαπλά. Τουρισμός όλο το χρόνο και όχι μόνο εποχικά, νέες θέσεις εργασίας μέσα στο Θεματικό Πάρκο αλλά και αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας έξω από αυτό για όλους τους επιχειρηματίες που θα το υποστηρίξουν τροφοδοτώντας το με υλικά και υπηρεσίες. Αυξημένες πληρότητες στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και ενίσχυση του κλάδου τις εστίασης αλλά και των μεταφορών με ταυτόχρονη διασύνδεση με άλλα σημεία ενδιαφέροντος, όπως ο Σπερχειός, οι ορεινοί όγκοι της περιοχής αλλά και οι παραλίες ολόκληρης της Φθιώτιδας. Στόχος της δημιουργίας του Θεματικού Πάρκου είναι να προσελκύσουμε περισσότερους από ένα εκατομμύριο τουρίστες ετησίως, με ό,τι αυτό σημαίνει για την αύξηση του εισοδήματος του τόπου μας συνολικά.

Αυτή είναι η πρότασή μου για το αύριο της Φθιώτιδας, της περιοχής μας που όλοι αγαπάμε και που όλοι πρέπει να δουλέψουμε για γίνει καλύτερη. Ό,τι έγινε μέχρι σήμερα, θετικό το κρατάμε ως παρακαταθήκη και αρνητικό το αφήνουμε πίσω μας και προχωρούμε με ρεαλισμό στο αύριο. Στο αύριο που θέλουμε και μας αξίζει!