Η τεχνολογία στην υπηρεσία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Ο σοφός λαός λέει ότι όποιος δεν θέλει να ζυμώσει πέντε μέρες κοσκινίζει. Τόσο ο συνδυασμός Στερεά Περιφέρεια του Κώστα Μαρκόπουλου όσο κι εγώ προσωπικά, δεν υιοθετούμε αυτή την πρακτική γι’ αυτό και πριν ακόμα καταθέσουμε την αυτοδιοικητική μας υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με σοβαρότητα και πλήρη αντίληψη ευθύνης έχουμε ήδη αναζητήσει ρεαλιστικές λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής μας.

Η διευθέτηση του Σπερχειού ποταμού αποτελεί μια σημαντική μας δέσμευση. Επειδή όμως απαιτείται χρόνος προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες επιστημονικές μελέτες και στη συνέχεια να εκτελεστούν τα απαραίτητα έργα, δεν μπορούμε απλώς να περιμένουμε την επόμενη καταστροφή. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τη σύγχρονη τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη για να αποκτήσουμε ετοιμότητα έναντι μελλοντικών ενδεχόμενων πλημμυρών. Ήδη, μπορούμε να παραδειγματιστούμε από το σύστημα Flood AI που έχει αναπτύξει το Πανεπιστήμιο της IOWA στις Η.Π.Α. το οποίο δεν είναι τίποτα άλλο από ένα έξυπνο σύστημα που παράγει γνώσεις από τα δεδομένα της περιοχής στην οποία εφαρμόζεται και αφορά στις ενδεχόμενα πλημμυρικών φαινομένων. Δεν αποτελεί απλώς ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης αλλά μπορεί να κάνει προβλέψεις και να προετοιμάσει τις τοπικές κοινότητες, οι οποίες αλληλοεπιδρούν με το σύστημα αυτό και αντλούν πληροφορίες.

Το σύστημα αυτό μπορεί κανείς να το δει εδώ Flood AI: Artificial Intelligence for Flood Preparedness | Hydroinformatics Lab at UIOWA – UIHILab

Έχουμε στην περιοχή μας ανάλογο επιστημονικό προσωπικό υψηλού επιπέδου κατάρτισης το οποίο με την κατάλληλη υποκίνηση είναι σε θέση να δημιουργήσει κάτι αντίστοιχο για την περιοχή μας και για τον Σπερχειό ποταμό.

Η προσωπική μου πολιτική τοποθέτηση είναι ότι αυτό που σίγουρα χρειαζόμαστε είναι η ανθρώπινη νοημοσύνη προκειμένου αφενός να λύσουμε υπάρχοντα προβλήματα και αφετέρου να δημιουργηθούν νέες αναπτυξιακές ευκαιρίες για τον τόπο. Όμως υπάρχουν πράγματα στα οποία η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμη, ειδικά σε θεσμικό επίπεδο όπως η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για την καταγραφή και την ανάλυση όλων των παραμέτρων του προβλήματος των πλημμυρών του Σπερχειού, αλλά και για την πρόβλεψη του κινδύνου και τη βελτίωση της ευαισθησίας και της αποτελεσματικότητας των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης. Επίσης, θα μπορούσε να προχωρήσει ένα βήμα πιο μακριά καθόσον μπορεί να καταγράψει και να αναλύσει τη βιοποικιλοτητα, την κάλυψη του εδάφους από δέντρα κλπ. δίνοντας την ευκαιρία στους επιστήμονες να προλάβουν δύσκολες μελλοντικές καταστάσεις και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να ενεργήσει προς την κατεύθυνση της πρόληψης αντί της θεραπείας.

Μόνο η αδράνεια μπορεί να μας εμποδίσει να χρησιμοποιήσουμε τις τεχνολογικές εφαρμογές προς όφελός μας. Ο συνδυασμός Στερεά Περιφέρεια του Κώστα Μαρκόπουλου κι εγώ προσωπικά, καταθέτουμε εμπράκτως ρεαλιστικές προτάσεις για το αύριο και την προοπτική της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.