Αντέχουμε την αλλαγή;

Αν απλώς ανατρέξει κανείς πίσω στο χρόνο κι από το 2011 μέχρι σήμερα αναζητήσει τις πολιτικές και τα πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στο τιμόνι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, θα διαπιστώσει πως λίγα πράγματα έχουν αλλάξει. Θα περίμενε δε, ότι για να ανανεώνεται η θητεία των συγκεκριμένων προσώπων και πολιτικών για περισσότερο από μια δεκαετία θα πρέπει η Περιφέρεια να διανύει μια τροχιά ανάπτυξης και προόδου. Αλλά δυστυχώς, τα στοιχεία δείχνουν ακριβώς το αντίθετο με αποτέλεσμα η περιοχή μας να αποδυναμώνεται διαρκώς, να χάνει ευκαιρίες και να μην μπορεί να υποστηρίξει το πολύτιμο έμψυχο υλικό που διαθέτει, το οποίο μειούμενο σε αριθμό οδηγεί το φαύλο κύκλο που έχει ανοίξει να γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος.

Έχουμε ήδη επισημάνει τις αδυναμίες, τα λάθη και τις αστοχίες και βεβαίως δεν έχουμε μείνει εκεί, έχουμε κάνει ρεαλιστικές προτάσεις (Αρθρογραφία | (xkoutsoukos.gr)). Αποδεικνύεται όμως ότι η βάση του προβλήματος που έχει οδηγήσει τη Στερεά Ελλάδα και τη Φθιώτιδα σ’ αυτή την παρακμιακή κατάσταση ανάγεται στο γεγονός ότι προφανώς απουσιάζει η ρεαλιστική αυτοκριτική όλων μας. Ταυτόχρονα, έχουμε αμελήσει ή παραβλέπουμε να απαντήσουμε σε ένα σημαντικότατο ερώτημα: Πού βρισκόμαστε, πού θέλουμε να πάμε κι αν οι ίδιες πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία δώδεκα χρόνια είναι ικανές να επανεκκινήσουν τη Φθιώτιδα και να τη θέσουν σε τροχιά ανάπτυξης; Απαιτείται τόλμη για να δοθεί μια αντικειμενική απάντηση κι ακόμα περισσότερη για να αποφασίσουμε να τα αλλάξουμε όλα και να επιλέξουμε ένα νέο δρόμο στην πολιτική και στους πολιτικούς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Αντέχουμε όμως μια τέτοια αλλαγή; Το διακύβευμα δεν αφορά μόνο εμάς τους πολίτες, αφορά κυρίως την ίδια την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την ίδια τη Φθιώτιδα. Διότι, χωρίς να μηδενίζουμε ή να απαξιώνουμε τίποτα από όσα έχουν γίνει κατά το παρελθόν, είναι πια επιτακτική η ανάγκη να αλλάξει η διοίκηση στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Να υιοθετηθούν νέες ιδέες και νέες πρακτικές στην αυτοδιοίκηση του β’ βαθμού του τόπου μας και, το σημαντικότερο ίσως, να μπορέσει να ανανεωθεί η ίδια η πολιτική αντίληψη που εδώ και δώδεκα χρόνια παραμένει λιμνάζουσα και χωρίς απολύτως κανένα ενδιαφέρον βυθίζοντας τους θεσμούς, την κοινωνία και την οικονομία της περιοχής μας στη στασιμότητα.

Η κενολογία της τελευταίας τετραετίας δεν θα μπορούσε να είναι ικανή να παράγει πολιτική μακρόπνοη και στη βάση ενός σχεδίου που θα ήταν ικανό να ανατρέψει τη δύσκολη κατάσταση στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ο Κώστας Μαρκόπουλος και οι υποψήφιοι του Συνδυασμού «Στερεά Περιφέρεια» έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή με θετικό πολιτικό πρόσημο να επαναπροσδιορίσουν αυτό που όλοι θέλουμε για τον τόπο που αγαπάμε. Με σοβαρότητα, χωρίς ακρότητες και με την απαιτούμενη μετριοπάθεια, έχουμε ήδη αναλύσει ένα μεγάλο μέρος του σχεδίου και των προτεραιοτήτων μας. Από τους πολίτες λοιπόν δεν ζητάμε απλώς την εμπιστοσύνη και την ψήφο τους. Τους ζητάμε να προσπαθήσουν να σκεφτούν σαν να ζουν πέντε χρόνια στο μέλλον. Αν τότε θέλουν να συζητάμε ξανά και ξανά για τα ίδια προβλήματα που δεν επιλύθηκαν τα πέντε χρόνια που πέρασαν ή αν θα μιλάμε για το θετικό αποτέλεσμα της πολιτικής που θέλουμε να εφαρμόσουμε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και στη Φθιώτιδα. Αν το όραμα για τους ίδιους και για τα παιδιά τους έγινε πραγματικότητα ή αν απλώς απογοητεύτηκαν κι έφυγαν κι αυτοί από τη Φθιώτιδα και μείναμε πίσω ακόμα λιγότεροι. Όσοι αντέχουμε την αλλαγή, όσοι τη θέλουμε την αλλαγή, είναι υποχρέωσή μας να τη φέρουμε κιόλας!