Όχι άλλο κάρβουνο!

Σε μια εποχή που δεν είναι απαίτηση αλλά αναγκαιότητα οι θεσμοί που διαχειρίζονται τα διαθέσιμα αναπτυξιακά εργαλεία να κινούνται με ταχύτατους ρυθμούς, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει επιλέξει να κινείται με ρυθμούς… ατμομηχανής! Μέσα στη ραθυμία της έχει καταφέρει να κατατάξει τη Στερεά Ελλάδα στην τελευταία θέση των εξελίξεων αλλά και των οικονομικών και κοινωνικών μεγεθών. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που δημοσιεύτηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2022 (https://tinyurl.com/35ctvmc7), το διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημα για δαπάνες στην Στερεά Ελλάδας είναι το χειρότερο σε όλη τη χώρα. Τα πράγματα γίνονται πιο απογοητευτικά αν δει κανείς τα στοιχεία για την αναπτυξιακή εικόνα της Περιφέρειάς μας σε σχέση με τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, ‘κάποια από τα υψηλότερα ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας σημειώνονται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας’ (σελ. 85 της ετήσιας αναφοράς για τις Περιφέρειες της Eurostat https://tinyurl.com/4rkmu8z7 “Some of the highest long-term unemployment ratios were concentrated in Greece, with a peak in Sterea Elláda (79.0%)”). Αν συνυπολογιστούν και άλλοι οικονομικοί δείκτες, όπως το γεγονός ότι η Περιφέρειά μας είναι προτελευταία σε επενδύσεις και εξαγωγές, δεν έχει σημαντικές δαπάνες σε έρευνα και ανάπτυξη, δεν επιτυγχάνει απορρόφηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων με ικανοποιητικό ρυθμό και σε συνδυασμό με τη μείωση του πληθυσμού, είναι εύκολα κατανοητό ότι οι πολιτικές επιλογές που μας έχουν οδηγήσει σε αυτόν τον παρακμιακό δρόμο είναι εντελώς λανθασμένες.

Η ιστορία έχει δείξει ότι επιβιώνει πάντοτε ο πιο ισχυρός και σε βάθος χρόνου αυτός που προσαρμόζεται και είναι ευέλικτος. Οι ανησυχητικοί δείκτες που έχουν προκύψει από τη μακροχρόνια απορρύθμιση στον αναπτυξιακό τομέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας φανερώνουν με τον πιο εκκωφαντικά εύληπτο τρόπο ότι πρέπει να επανεξετάσουμε επιτέλους τη στάση μας απέναντι στην εποχή, τις ευκαιρίες αλλά και τις προκλήσεις που καθημερινά βρίσκονται μπροστά μας. Πρέπει επιτέλους να αξιοποιήσουμε ουσιαστικά και όχι μικροκομματικά το έμψυχο προσωπικό του τόπου, επιστήμονες, επιχειρηματίες, εκπαιδευτικούς αλλά και υπαλλήλους, καλλιτέχνες και δημοσιογράφους. Να δώσουμε τις ευκαιρίες που οφείλουμε στους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες για να αναπτύξουν την προσωπικότητά και τις δυνατότητές τους, να ενισχύσουμε το ρόλο της εκπαίδευσης, να εστιάσουμε στη δημιουργία πολιτιστικού περιεχομένου, να σταθούμε αρωγοί στη δύσκολη παραγωγική δραστηριότητα των αγροτών. Να ενεργοποιήσουμε δημιουργικά τους πολύτεκνους, τους ένστολους, του φιλόζωους. Τους νέους αλλά και τους ηλικιωμένους. Να αξιοποιήσουμε την ιστορία και τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της περιοχής δημιουργώντας πρόσθετη αξία στο τουριστικό μας προϊόν. Να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη στον διεθνή οικονομικό και επιχειρηματικό κόσμο για να επενδύσει στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Δεν είναι όμως μόνο οι αριθμοί και οι στατιστικές που καθορίζουν τη ζωή μας. Είναι κυρίως η ανθρώπινη προσπάθεια και τα όνειρα που πασχίζουν να γίνουν αληθινά. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει τα εργαλεία για συνδράμει την προσπάθεια αυτή και να μετουσιώσει τα όνειρα σε απτή πραγματικότητα. Απαιτείται όμως υπεύθυνη ηγεσία που με τόλμη και ευελιξία θα ακολουθήσει επιτυχώς το ρυθμό της εποχής και δεν θα τον παρακολουθήσει απλώς από τις τελευταίες θέσεις της εξέλιξης στο βαγόνι της ραθυμίας που κινείται με κάρβουνο. Κι όπως η ιστορία ενδιαφέρεται για τους νικητές έτσι κι εμείς ενδιαφερόμαστε για την ιστορία που θα δημιουργήσουμε ως παρακαταθήκη ευκαιριών για τα παιδιά μας. Όχι ως νικητές των προκλήσεων που πιστεύουμε πως με επιτυχία θα αντιμετωπίσουμε αλλά κυρίως ως ενεργοί πολίτες που θέλουμε και μπορούμε να εμπνεύσουμε την ανάπτυξη. Την ανάπτυξη της Περιφέρειας και των ανθρώπων της!