Η κοινωνική διάσταση της πολιτικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες ανάπτυξης και προόδου. Ιστορικά άλλωστε έχει αποδειχτεί ότι η στρατηγική της επένδυσης στο ανθρώπινο κεφάλαιο είναι αυτή που πάντα οδηγούσε και οδηγεί τις κοινωνίες εν συνόλω στην εξέλιξη. Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ειδικά από την εποχή της εφαρμογής των μνημονίων και μετά, ενήργησε εις βάρος της συνοχής μέσα στην κοινωνία, επιδείνωσε τις εργασιακές σχέσεις και ταυτόχρονα χάθηκε η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους πολιτικούς. Στη Φθιώτιδα οι επιπτώσεις υπήρξαν πραγματικά δυσμενείς με αποτέλεσμα την απώλεια πολλών θέσεων εργασίας, την αύξηση της ανεργίας, τη δραματική πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και τελικά την ελάττωση του πληθυσμού.
Η ποιότητα της ζωής των συμπολιτών μας στη Φθιώτιδα ακολούθησε τον ίδιο δρόμο χωρίς να έχει υπάρξει κάποιο ανάχωμα το οποίο να έχει αντισταθμίσει τις απώλειες. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει αντιληφθεί εγκαίρως αυτή τη φθίνουσα πορεία, αλλά προφανώς δεν το έκανε. Έχουμε αποδεδειγμένα και μετρημένα πια αύξηση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων οι οποίες χρήζουν διαρκούς υποστήριξης και αλληλεγγύης προκειμένου να μπορέσουν να διατηρήσουν ένα ικανό επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης. Έχουμε απώλεια επιστημονικού προσωπικού προς άλλες κατευθύνσεις εκτός της Φθιώτιδας και της Περιφέρειάς μας. Έχουμε έλλειψη σε σοβαρές επενδύσεις οι οποίες θα μπορούσαν αφενός να μειώσουν τα ποσοστά της ανεργίας και αφετέρου να προσελκύσουν επισκέπτες στον τόπο μας ενισχύοντας την τοπική μας οικονομία. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας διαθέτει σειρά εργαλείων αλλά και μια ικανή πολιτική ελευθερία στη δράση της για να ενισχύσει πριν απ’ όλα το κοινωνικό κεφάλαιο που διαθέτουμε και το οποίο ποσοτικά αλλά κυρίως ποιοτικά αποτελεί ένα διόλου ευκαταφρόνητο μέγεθος.
Η κοινωνία των πολιτών της Φθιώτιδας, παρά τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει, εξακολουθεί και διατηρεί ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στα μέλη της, η αλληλεγγύη αποτελεί μια έμπρακτη καθημερινότητα ενώ δεν έχει πάψει να δραστηριοποιείται προς όλες τις κατευθύνσεις της κοινωνικής συνύπαρξης, από τον πολιτισμό μέχρι τον εθελοντισμό. Αυτό όμως απαιτεί από τους θεσμικούς παράγοντες, όπως η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την υποστήριξη και την ενίσχυσή τους. Η Περιφέρεια είναι ίσως ο σημαντικότερος πολιτικός θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που συνολικά και σε ένα ευρύ πλαίσιο μπορεί να διαθέσει τους κατάλληλους πόρους για να ενισχυθεί στην πράξη το κοινωνικό κεφάλαιο στο νομό μας. Με την κατάλληλη και ορθολογική διάθεση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων και την επένδυσή τους δημιουργούνται νέες και διαρκείς θέσεις εργασίας. Με την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της περιοχής αναδεικνύονται οι τοπικές μικροκοινωνίες και παραμένει ο ντόπιος πληθυσμός στον τόπο καταγωγής τους. Η συνεργασία με την Εκκλησία μπορεί να ενισχύσει όχι μόνο τον θρησκευτικό τουρισμό, όπως ήδη στο πρόγραμμά μας έχει τονιστεί, αλλά μπορεί να ενισχύσει τον εθελοντισμό που αποτελεί μια σημαντική κοινωνική δράση. Με την εφαρμογή πρωτοπόρων ιδεών, όπως για παράδειγμα την ανάπτυξη ενός θεματικού ή ενός τεχνολογικού πάρκου, αυτομάτως η περιοχή μας γίνεται πόλος έλξης νέων ανθρώπων και νέων επενδύσεων. Όλα αυτά όμως, απαιτούν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να επενδύσει πρώτα στο κοινωνικό ανθρώπινο κεφάλαιό της.
Είμαστε εδώ, τόσο ο Συνδυασμός «Στερεά Περιφέρεια» του Κώστα Μαρκόπουλου όσο κι εγώ προσωπικά για να φέρουμε μια νέα αντίληψη στη διοίκηση αλλά και στην πολιτική πρακτική στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Με νηφαλιότητα και με απόλυτη επίγνωση του μεγέθους της ευθύνης, έχουμε αποφασίσει να διαθέσουμε την πολιτική μας ενέργεια, τις ιδέες και τη δυναμική που προκύπτει από την επιστημονική και επαγγελματική μας εμπειρία στη διάθεση μιας νέας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στη διάθεση μιας νέας Φθιώτιδας. Κυρίως όμως στη διάθεση των ανθρώπων του τόπου και της κοινωνίας των πολιτών της.