Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, θλιβερή διάκριση…

Δυστυχώς ήρθε για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η απευκταία επιβεβαίωση όλων των δεινών που βιώνουμε την τελευταία 12ετία.

Από την Eurostat παρουσιάστηκε η ποσοστιαία (%) ανεργία μεταξύ της ηλικιακής ομάδας 15-29 ετών δηλαδή των λεγόμενων και braindrainers στην αγορά εργασίας.

Κατέχουμε την διόλου τιμητική 7η θέση από το τέλος ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΑ με ποσοστό ανεργίας 38,9% .

Συγκρινόμενη δε με τις 13 περιφέρειες της χώρας μας είμαστε στην 3ηχειρότερη θέση. Η συγκεκριμένη κατάταξη προκύπτει από την συγκριτική ταξινόμηση όλων των ελληνικών περιφερειών στο ερευνητικό ταμπλό της Eurostat.

Οι επιδόσεις μας είναι δίχως άλλο τραγικές.

 ( πηγή Eurostat2021 )

Η δημόσια πολιτική που παράγει η Περιφερειακή αρχή για το διάστημα 2014 –2022, ο συστηματικός σχεδιασμός και η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των οφθαλμοφανών προβλημάτων αποδεικνύεται, εν τοις πράγμασι πλέον, επιεικέστατα ελλιπής.

Οι αιτίες που έχουν διογκώσει το εν λόγω πρόβλημα είναι πολλές και θα πρέπει να αναζητηθούν στο βάθος της 8ετούς περιφερειακής διακυβέρνησης.

Επιγραμματικά αναφέρω ορισμένες εξ `αυτών :

  • Περιορισμένη διεκδίκηση απορρόφησης χρηματικών πόρων
  • Περιορισμένη εκπόνηση και υλοποίηση ώριμων μελετών
  • Περιορισμένη ικανότητα πολιτικής πίεσης συνεπεία κομματικών εξαρτήσεων

Το πιο βασικό όμως είναι η έλλειψη ουσιαστικού αναπτυξιακού πλάνου με συγκεκριμένο σκοπό, συγκεκριμένη στόχευση και συγκεκριμένο τρόπο υλοποίησης.

Όλα τα παραπάνω είναι απλή αποτύπωση των τωρινών δεδομένων ως αποτέλεσμα κακής Δημόσιας Διακυβέρνησης.

Ευθύνες υπάρχουν, βαραίνουν εξ `ολοκλήρου την υπάρχουσα ηγεσία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και θα πρέπει να αποδοθούν στους υπαίτιους.

Οι ζυμώσεις στο διεθνές πολιτικό σκηνικό μας προετοιμάζουν για διαφορετικές συνθήκες διακυβέρνησης. Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις με μοναρχικά ποσοστά αυτοδυναμίας θα εκλείψουν, οπότε θα πρέπει να είμαστε καθόλα έτοιμοι για τις επικείμενες και αναπόφευκτες αλλαγές, με πολυσυλλεκτική εκπροσώπηση ειδικά σε περιφερειακό επίπεδο.

Οι περιφέρειες εξελίσσονται με γρήγορα βήματα στον πιο σημαντικό πυλώνα απορρόφησης κονδυλίων – επιδοτήσεων – κεφαλαίων πολλές φορές απευθείας από την πηγή των εξελίξεων, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Βρυξέλες.

Για να γίνει όμως πράξη η θεωρητική εξέλιξη, χρειάζεται ισχυρή θεσμική εκπροσώπηση με πλήρη ανεξαρτησία από τις κομματικές παθογένειες που τόσο πολύ μας έχουν καθυστερήσει.

  • Δεν νομίζετε πως έχει έρθει η ώρα να κάνουμε το μεγάλο βήμα αποκομματικοποίησης  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ;
  • Δεν νομίζετε πως έχει έρθει η ώρα να αντιληφθούμε την στρέβλωση στην ολότητά της και να προχωρήσουμε σε αλλαγή σελίδας ;

Ο χρόνος δεν είναι ποτέ σύμμαχος όταν οι εξελίξεις τρέχουν, ακόμα όμως είμαστε σε θέση να πράξουμε το καλύτερο για τον τόπο μας, αρκεί να το πιστέψουμε όλοι, με όλη μας την ψυχή και να επιλέξουμε έναντι της πολιτικής αδράνειας το ΘΑΡΡΟΣ και το ΟΡΑΜΑ.